Frågor och svar

Nedan hittar du de vanligaste frågorna och svaren. Se även vår ordlista om du undrar vad olika begrepp betyder.

Nej, vår tjänst är helt kostnadsfri för dig som konsument. Bankerna och kreditbolagen som vi samarbetar med får betala en provision för de lån vi förmedlar.
Nej, Lånia erbjuder inte utlåning utan en konsumentvägledning där vi hjälper dig att hitta ett passande lån utefter ditt behov och dina ekonomiska förutsättningar. Läs mer om oss.
Räntan är ofta individuell och varierar mellan de olika långivarna. När vi presenterar långivare för dig så kommer du antingen att kunna se minsta och högsta ränta som du kan få eller en fast kostnad för lånet (snabblån).
Månadskostnaden styrs av hur stort lån du ansöker om, hur lång löptid du väljer och vilken ränta du får betala samt ytterligare avgifter som är förenade med lånet.
Lånevillkoren kan variera mellan de olika långivarna och de olika låneformerna. Grundkraven är att du är minst 18 år, svensk medborgare, att du inte har skuld hos Kronofogden och att du har en regelbunden inkomst.
I vårt jämförelseverktyg så kan du se e olika långivare vi presenterat för dig, sedan klickar du endast på ”ansök” för att komma till långivarens webbplats. När du landat på den valda långivaren hemsida så fyller du i en låneansökan. Att få svar på din låneansökan tar normalt bara ett ögonblick ibland kan processen ta lite längre tid.
UC är förkortningen som står för Upplysningscentralen, de flesta banker och långivare använder sig av just UC.
Upplysningscentralen är en av flera kreditupplysningsföretag, det finns även Bisnode eller Creditsafe, de sistnämnda används mest ofta av smslångivare. Om du inte vill att fler kreditupplysningar skall hamna i UC register så kan du ansöka hos långivare som använder sig av Bisnode eller Creditsafe för att om du använt dig av en långivare vars kreditupplysning görs av Bisnode, registreras upplysningen endast hos just Bisnode. Du kan även ansöka hos en låneförmedlare för att nå flera banker och kreditbolag med en enda kreditupplysning.
Om du ansöker om ett privatlån eller hos en låneförmedlare så tar det normalt 3-5 bankdagar. Om du ansöker om ett snabblån och legitimerar dig med BankID så kan du få pengarna samma dag.
Ja, det är ingen som frågar vad du ska ha pengarna till eftersom samtliga lån vi rekommenderar är s.k blancolån (lån utan säkerhet). Du bör dock tänka dig för för att inte dra på dig skulder i onödan.
Ja, om du vill lösa hela lånet innan löptidens slut så kostar det inget extra, du betalar bara in samma belopp som din kvarvarande skuld, sedan är lånet betalt.
Ja, flera av våra långivare kan godta betalningsanmärkningar under förutsättning att din ekonomi är sund i övrigt och att du har en inkomst. Din skuld hos Kronofogden måste dock vara betald.
Ja, då rekommenderar vi att du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare. Dessa är experter på att samla små lån och krediter till ett enda stort lån för att sänka lånekostnaden och månadskostnaden.
Lånia samarbetar med över 20st olika kreditbolag och banker. Vi är ytterst noga med att använda de bästa långivarna och därför händer det att vi byter ut en och annan med jämna mellanrum.
Dessa lån kan även kallas mikrolån och det är små och snabba lån som ofta utbetalas direkt. Dessa bör användas till oförutsedda utgifter men ej för finansiering av köp.
Det finns ingen regler för hur många lån man får ha. En kreditupplysning kan dock visa att du inte är kreditvärdig om du ansökt om många lån under kort tid. Tänk på att inte dra på dig högre skulder än vad din ekonomi klarar och att du får en månadskostnad för varje lån du har.
Du kan ansöka om lån dygnet runt alla dagar i veckan och du får oftast svar direkt eller senast inom ett dygn. Det kan dock dröja med utbetalningen av ditt lån, beroende på vilken låneform du ansökt om och hos vilken långivare du ansökt.
Ja, de flesta lån går att förlänga men tänk på att lånekostnaden blir väldigt dyr, speciellt om du förlänger ett snabblån.
Nej, det är varje bank och kreditbolag som avgör om du är kreditvärdig för ett lån. Det är ingenting som vi kan påverka.
Det är inte alla långivare som specificerar varför de inte godkänner din ansökan. Om du vill veta varför du blivit nekad så måste du kontakta långivaren du ansökt hos.